Curs de CSS en català

què és

El 'Curs de CSS en català' és un curs complet de CSS que explora en profunditat la major part de l'especificació CSS2.

CSS és l'acrònim de Cascading Style Sheet o 'full d'estils en cascada', que és el llenguatge que serveix per definir l'estil dels elements HTML, és a dir, que ens permet establir la presentació d'un document HTML. Aquest curs s'ocupa tant de la sintaxi com de l'estudi detallat de la pràctica totalitat dels selectors i propietats definits a CSS2.

El curs encara no està completament acabat. A més d'alguns apartats determinats, falta encara la Secció 4, que s'ocuparà del posicionament CSS. Espero que en un futur no molt llunyà pugui estar tot enllestit.

Si mai havies sentit a parlar de CSS i tot això et sembla una mica confús, et recomano que llegeixis la Secció 0 del curs, on s'introdueix amb més detall el concepte de style sheet i la seva relació amb l'HTML.

Com a mostra de la utilitat i la potència dels style sheets he decidit fer aquest curs sense utilitzar res més que HTML i CSS. Ni gràfics, ni scripts. Les úniques imatges que hi ha a les pàgines del curs són les que il·lustren algunes de les explicacions, i el punt de les llistes ( Punts de les llistes ), que hi és només perquè trobo que els guions que acostumen a utilitzar els navegadors són bastant poc atractius. També hi ha un brevíssim script que s'encarrega de mostrar i ocultar les solucions als exercicis. En tot cas, l'aparença de les pàgines es deu únicament a l'ús de CSS.

a qui va dirigit

Aquest no és un text elemental. Tracta la majoria de conceptes amb força detall, i excepte en alguns aspectes concrets es manté fidel a la terminologia i la precisió de l'especificació CSS2. A més és un document força extens, d'aquí el nom de 'curs' i no tutorial o article.

Per això si estàs buscant una introducció ràpida i simple a CSS és possible que aquest curs no sigui el més adient per a tu. Si en canvi tens interès en aprendre CSS de forma sòlida, o bé ja tens uns coneixements bàsics d'style sheets i vols aprofundir en el seu estudi, aquest curs pot ser una eina força útil. Sempre que puguis llegir en català, és clar. :). [Nota: o ara també en anglès! (setembre de 2002)]

També es pot utilitzar el curs com a material de referència, tot i no ser el seu objectiu principal. Des de la taula de continguts pots accedir directament a qualsevol dels apartats del curs, així que tot i no estar estructurat amb aquesta intenció, no et resultarà difícil accedir a continguts específics.

requeriments

El curs no presuposa cap coneixement previ de CSS. La Secció 1 presenta de forma general la sintaxi i els elements dels style sheets, per entrar en els detalls del llenguatge a les seccions posteriors.

Sí es presuposen en canvi coneixements fonamentals d'HTML, així com una certa familiaritat amb el món d'Internet. He procurat explicar al menys breument aquells conceptes que poden ser desconeguts per a alguns lectors, però no m'he aturat en els més bàsics, com ara què és una font o un enllaç.

A més he inclòs una Secció 0 introductòria que tracta conceptes relacionats més o menys directament amb els style sheets, i que es faran servir més endavant. Si bé no és necessari llegir-la per seguir el curs, crec que no és una mala idea fer-hi si més no una ullada per tal d'assegurar-se que se'n coneixen bé els continguts.

navegació

Crec que és força intuitiu el menú de navegació, però per si de cas el comento breument. Al final de cada pàgina hi ha un link cap a la pàgina següent ("A continuació... x. Pàgina següent"). A més a totes le pàgines trobaràs un menú per anar a les pàgines anterior i posterior, així com a la taula de continguts (TdC). Des de la taula de continguts pots accedir directament a qualsevol apartat del curs.

agraïments

Aquest curs no hauria arribat a ser el que és sense l'ajut de vàries persones. És per això que vull agraïr a la Mar Batlle les correccions i suggeriments sobre redacció i estil, al Marc Pagès les profitoses converses sobre el disseny a la xarxa, i al Carles Pucharcos, al Xavi Pérez i al Mycle Heupel el seu consell i suport.

Vull agraïr especialment a l'Albert Valls les hores invertides en aquest projecte i les nombroses aportacions que hi ha fet, i a tots aquells qui han tingut la paciència d'aguantar-me els atacs de CSS-itis. :)

info

Curs de CSS en català

versió 1.2 (021219)
url: www.dense13.com/wec/curscss

© 2002, weC - Gonzalo Pérez de la Ossa (wec@dense13.com)

CSS en català
Darrera actualització: 11 de gener de 2004

© 2002-04, weC - Gonzalo Pérez de la Ossa
Contacte: wec@dense13.com

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!